مروری بر تاریخچه سرویس SIP Trunk شرکت مخابرات

در دنیای امروز برقراری ارتباط تلفنی برای سازمان ها و شرکت های بزرگ یک چالش محسوب می شود. برای سازمانی که نیاز به تعداد خطوط زیادی دارد استفاده از خطوط آنالوگ یا اصطلاحاً زوج سیم مشکلات زیادی را به وجود می آورد که در ادامه به برخی از این مشکلات می پردازیم:

مشکلات پیش رو در ارائه زوج سیم آنالوگ

  1. در اغلب موارد شرکت مخابرات به دلایل مختلف از جمله پرشدن کابل های ارتباطی ، پرشدن پست ، کافو و… قادر به ارائه سرویس نمی باشد.
  2. نگهداری و پشتیبانی تعداد زوج سیم بالا هزینه بر و دشوار می باشد.
  3. ماهیت زوج سیم های آنالوگ به این شکل است که وقتی به شبکه Voice Over IP متصل می شوند کیفیت و کارایی لازم را ندارد.

با توجه به دلایل بالا و خیلی موارد دیگر استفاده از زوج سیم به تعداد زیاد جهت مصارف اداری به صرفه نمی باشد. شرکت مخابرات از چندین سال پیش سرویس E1-PRI را برای حل این مشکلات ارائه نموده است.

برتری لینک های دیجیتال و IP

لینک E1-PRI

لینک E1-PRI شامل 30 کانال یا خط تلفن می باشد که توسط یک زوح سیم به کاربر نهایی انتقال می یابد. استفاده از E1 باعث کاهش به کارگیری زوج سیم و در نتیجه بالا رفتن کارایی سیستم تلفنی می گردد. به دلیل ماهیت دیجیتال بودن E1-PRI این تکنولوژی دارای کیفیت بسیار بالایی نیز می باشد و در مقایسه با خطوط آنالوگ از جایگاه بسیار بالایی برخوردار می باشد.

پس از همه گیر شدن این سرویس ، درخواست برای استفاده از E1-PRI به شدت افزایش یافت و استقبال کاربران از این سیستم و تکنولوژی بیشتر از حد انتظار بود و به همین دلیل به سرعت ظرفیت سیستم پر شد، دلیل این امر نیز این بود که هر لینک E1-PRI احتیاچ به یک پورت فیزکی داشت و یک پورت از سوئیچ فیزیکی مربوطه را اشغال می کرد و به دلیل محدودیت در ظرفیت سوئیچ سخت افزاری و همچنین محدودیت فضا در افزایش سوئیچ ها و هزینه بالا ، ارائه این سرویس را با مشکل روبرو کرد.

SIP Trunk

در گام بعدی شرکت مخابرات سرویس SIP Trunk را جایگزین سرویس E1-PRI نمود. مزیت اصلی  سرویس SIP Trunk ماهیت نرم افزاری آن بود به طوری که به ازای هر کاربری که از این سرویس سیپ ترانک استفاده می کند یک پورت نرم افزاری اشغال می گردد ، بر خلاف سرویس E1-PRI که یک پورت سخت افزاری اشغال می نمود. بدین ترتیب با نصب یک سوئیچ نرم افزاری یا اصطلاحاً Soft Switch می توان به طور مثال 10 هزار پورت SIP Trunk فراهم نمود که با توجه به تکنولوژی مجازی سازی که در دنیای امروز بسیار مرسوم و رو به گسترش است می توان هر Soft Switch را به صورت یک Virtual Machine در نظر گرفت بنابراین برای افزایش ظرفیت تنها کافیست یک Virtual Machine اضافه نمود که در مقایسه با سوئیچ مخابراتی بسیار به صرفه می باشد.

مخابرات این سرویس را از طریق لینک های Point to Point و مودم های G.SHDSL به سمت کاربر منتقل می کند و سرویس SIP Trunk را بر روی بستر اترنت و IP به مشترک تحویل می دهد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *