در این پست قصد داریم راه اندازی  SIP Trunk مخابرات را با استفاده از تجهیزات Cisco آموزش دهیم. این روش بعد از Asterisk-Elastix (که البته جدیداً Issabel جایگزین Elastix شده است) متداول ترین روش راه اندازی SIP Trunk می باشد که در صورت استفاده از روترهای سری ISRG1 می تواند به صرقه ترین روش از لحاظ اقتصادی نیز باشد. در خصوص تاریخچه SIP و SIP Trunk و همچنین پروتکل SIP به طور کامل در این پست توضیح داده شده است همچنین درباره ماهیت سیپ ترانک مخابرات و مزایا و معایب آن نیز در پست های قبلی به تفصیل صحبت نمودیم.

پیش نیاز سخت افزاری

اصلی تربن سخت افزار مورد نیاز جهت راه اندازی SIP Trunk روتر Cisco می باشد که هم از سری های 2800 و 3800 یا 2900 و 3900 می توان استفاده نمود که البته هر دو سری یعنی ISRG1 , ISRG2 از سمت شرکت سیسکو EOL , EOS شده اند و دیگر به فروش نمی رسند و جایگزین آنها روترهای سری 4000 می باشند ولی به دلیل قیمت بالای این سری از روترها و همچنین موجود بودن روترهای ISRG2 یا همان سری 2900,3900 در ایران ، معمولاً از روترهای ISRG2 برای راه اندازی SIP Trunk استفاده می گردد ، حتی در خیلی از مواقع جهت صرفه جویی در هزینه می توان از روترهای سری 2800 و 3800 نیز استفاده نمود که البته این سری از روترها به صورت Used یا دست دوم در بازار به فروش می رسد و برای راه اندازی SIP Trunk می توان  استفاده کرد مخصوصاً زمانی که می خواهیم SIP Trunk را به سانترال پاناسونیک متصل کنیم بسیار مقرون به صرفه می باشد.

سیستم تلفنی

استفاده از مرکز تلفن CUCM

در صورتی که سیستم تلفنی ما Cisco CUCM یا همان نرم افزار Callmanager باشد جهت راه اندازی SIP Trunk احتیاج به سخت افزار دیگری نداریم و تنها کافیست یک سیپ ترانک بین روتر و Cisco Callmanager برقرار کنیم . علاوه بر این می بایست بر روی روتر سیسکو دو عدد Dial-Peer برای ارسال و دریافت تماس در نظر بگیریم (بسته به یک طرفه یا دو طرفه بودن SIP Trunk تعداد و کانفیگ Dial-Peer ها می تواند متفاوت باشد) کانفیگ زیر یک نمونه Dial-Peer جهت ارسال تماس به سمت SIP Trunk می باشد.

dial-peer voice 1 voip
destination-pattern .T
session protocol sipv2
session target ipv4:ip_address
codec g711ulaw
dtmf-relay rtp-nte

به طور معمول در هنگام راه اندازی SIP Trunk ، مخابرات یک رنج IP اسلش 30 و یک SBC IP در اختیار کاربر قرار می دهد که یکی از  IP /30 های را می بایست بر روی یکی از اینترفیس های روتر که به سمت سیپ ترانک مخابرات است قرار دهیم و IP دیگر مربوط به Gateway می باشد. SBC IP نیز می بایست در جلوی Session Target مربوط به Dial-peer مخابرات قرار گیرد تا تماس های خروجی به سمت مخابرات ارسال گردد.

این موضوع بسیار حائز اهمیت است که برای تماس های ورودی، Dial-Peer جداگانه نوشته شود و یا از همین Dial-Peer و با اضافه کردن پارامترهایی که با آن تماس ورودی را با آن Match می کنیم مثل Answer-address و یا Incoming called-number استفاده گردد.

سیپ ترانک

همانطور که در شکل بالا مشخص است مفاهیم Incoming Leg و Outgoing Leg بسیار مهم است و در تنظیمات باید در نظر گرفته شوند. در پست سیپ ترانک بر روی روتر Cisco توضیحات بیشتری در این خصوص داده شده است و جهت اطلاعات بیشتر می توانید به سایت اصلی Cisco مراجعه کنید.

استفاده از مرکز تلفن پاناسونیک

در صورتی که سیستم تلفنی Panasonic باشد، راه اندازی SIP Trunk به گونه ای خواهد شد که روتر سیسکو تنها نقش مبدل بین مخابرات و پاناسونیک را بازی می کند چون به طور معمول راه اندازی SIP Trunk مخابرات صرفا با استفاده از مرکز تلفن Panasonic حتی با وجود پشتیبانی از سیپ ترانک مقدور نخواهد بود که البته این مهم به خاطرات یک سری محدودیت ها در مرکز تلفن Panasonic و همچنین SIP Trunk مخابرات می باشد. حال جهت راه اندازی SIP Trunk در این حالت احتیاج به یک راه ارتباطی یا ترانک بین روتر Cisco و مرکز پاناسونیک داریم که معمولاً و در 99 درصد مواقع جهت برقراری ارتباط بین سانترال پاناسونیک و روتر Cisco از ترانک E1 استفاده می شود به طوری که یک کارت E1-PRI بر روی پاناسونیک و یک عدد ماژول E1-PRI نیز بر روی روتر سیسکو نصب می گردد و با استفاده از یک کابل Cross ارتباط بین Cisco , Panasonic برقرار می شود.

راه اندازی sip trunk

در این حالت یک ترانک با 30 تماس همزمان بین این دو سیستم ایجاد می گردد که در مقایسه با استفاده از ترانک IP  مقرون به صرفه تر می باشد (کارت E1-PRI از کارت Panasonic IP Gateway ارزان تر می باشد) و تعداد کانال همزمانی بیشتری نیز در اختیار کاربر قرار می دهد. در این حالت علاوه بر کارت E1-PRI که می بایست بر روی Cisco Router نصب شود احتیاج به یک ماژول دیگر به نام PVDM نیز می باشد که وظیفه این ماژول تبدیل IP Packet به سیگنال های دیجیتال و بالعکس است که بسته به تعداد تماس های همزمان و همچنین نوع کدک صدای استفاده شده می توان از PVDM2-8 ، PVDM2-16 ، PVDM2-32 ، PVDM2-48 و یا PVDM2-64 استفاده نمود.

برقراری سیپ ترانک بین روتر سیسکو و پاناسونیک از طریق IP Trunk نیز بسیار معمول می باشد و در صورتی که کارت IP Gateway پاناسونیک در دسترس باشد به راحتی امکان پذیر است و یک ارتباط  Pure IP از مبدا تا مقصد برقرار خواهد شد و بدیهی است که در این حالت کیفیت تماس نسبت به حالت قبل بیشتر خواهد بود.

جهت مشاوره و راه اندازی سرویس SIP Trunk با ما تماس بگیرید.